Set device resolution

Having problems ? let us know the details here
Post Reply
ssadka
User
User
Posts: 2
Joined: Thu Dec 01, 2016 3:47 pm

Set device resolution

Post by ssadka » Thu Dec 01, 2016 3:56 pm

Hi, I'm using a PicoScope 4824.
how can I set the resolution to 16 bits?

Martyn
Site Admin
Site Admin
Posts: 3372
Joined: Fri Jun 10, 2011 8:15 am
Location: St. Neots

Re: Set device resolution

Post by Martyn » Thu Dec 01, 2016 4:10 pm

The 4824 is a 12bit device, it is possible in the PicoScope 6 software to use a feature to increase the resolution, this is Resolution Enhancement and can found under each channels options button.
Martyn
Technical Support Manager

ssadka
User
User
Posts: 2
Joined: Thu Dec 01, 2016 3:47 pm

Re: Set device resolution

Post by ssadka » Thu Dec 01, 2016 4:39 pm

thanks but I want to change the resolution via the driver API functions. Is it possible?

Martyn
Site Admin
Site Admin
Posts: 3372
Joined: Fri Jun 10, 2011 8:15 am
Location: St. Neots

Re: Set device resolution

Post by Martyn » Thu Dec 01, 2016 8:38 pm

There is no function in the driver for this as it just returns raw data.

What you can do is implement a moving average filter using 256 samples to get 4 additional bits of resolution, as shown in the table on the link.
Just read in 256 samples and average them replacing sample 1, then move to sample 2 and average the next 256 values and replace sample 2. Repeat this through the data set and you will have your 16 bit data.
Martyn
Technical Support Manager

Post Reply