Between-ruler RMS measurements

Forum for discussing PicoScope version 6 (non-automotive version)
Post Reply
BigAl

Between-ruler RMS measurements

Post by BigAl » Wed Jun 16, 2010 8:18 pm

Exactly how are between-rulers RMS values calculated?
If rulers are placed close to a sine zero crossing, the RMS reads approximately the RMS of the entire sine wave, not the RMS between the rulers, which I suspect should be much less.

ziko
Advanced User
Advanced User
Posts: 1705
Joined: Fri Dec 01, 2006 10:03 am
Location: St Neots

Re: Between-ruler RMS measurements

Post by ziko » Tue Jul 13, 2010 9:49 am

Hi,

Could send me a copy of your settings file and an image of the waveform please? Alternatively you could attach your psdata file if it is not too large.

Kind regards
Ziko

Technical Specialist

BigAl
Newbie
Posts: 0
Joined: Tue Jun 22, 2010 6:27 pm

Re: Between-ruler RMS measurements

Post by BigAl » Thu Jul 29, 2010 8:27 pm

The RMS value 565.7 mv is correct for the entire waveform, and should be less between cursors because the waveform between cursors is never more tha 400 mv.
Attachments

[The extension psdata has been deactivated and can no longer be displayed.]


ziko
Advanced User
Advanced User
Posts: 1705
Joined: Fri Dec 01, 2006 10:03 am
Location: St Neots

Re: Between-ruler RMS measurements

Post by ziko » Mon Aug 02, 2010 1:10 pm

Hi what scope were you using?

Kind regards
Ziko

Technical Specialist

BigAl
Newbie
Posts: 0
Joined: Tue Jun 22, 2010 6:27 pm

Re: Between-ruler RMS measurements

Post by BigAl » Mon Aug 02, 2010 2:18 pm

3204, Example sent to you is in simulator mode, but also occurs with the hardware.

ziko
Advanced User
Advanced User
Posts: 1705
Joined: Fri Dec 01, 2006 10:03 am
Location: St Neots

Re: Between-ruler RMS measurements

Post by ziko » Wed Aug 04, 2010 9:42 am

Hi yeah I have recreated this problem on the 3000 series, I have forwarded this to our software engineers.

Kind regards
Ziko

Technical Specialist

BigAl
Newbie
Posts: 0
Joined: Tue Jun 22, 2010 6:27 pm

Re: Between-ruler RMS measurements

Post by BigAl » Wed Aug 04, 2010 6:46 pm

Hi ziko,
Thanks for checking this out. The problem also occurs (at least in simulator mode) with the 2000 and 5000 series also.
Would you please contact me when the problem is resolved?
Thanks!

ziko
Advanced User
Advanced User
Posts: 1705
Joined: Fri Dec 01, 2006 10:03 am
Location: St Neots

Re: Between-ruler RMS measurements

Post by ziko » Wed Aug 18, 2010 8:13 am

No problem.
Ziko

Technical Specialist

Post Reply