PicoScope 4444 on Matlab 2015b

Post your MATLAB discussions here
Post Reply
sejinoh72
Newbie
Posts: 0
Joined: Thu Mar 07, 2019 12:19 am

PicoScope 4444 on Matlab 2015b

Post by sejinoh72 » Thu Mar 07, 2019 1:06 am

Hello.

I have the PicoScope 4444 and I am running the 64 bit version of Matlab 2015b with the instrument control toolbox. I think I installed all the required software, including the matlab instrument driver and the support toolbox. I am running Windows 8.1.

When I run the PS4000A_ID_Block_Example or other example scripts Matlab seems to be able to initiate communication with the picoscope but I then get the following error:

Setting Device Parameters...

Default Channel Setup:-
-----------------------

Channel A:-
Enabled: True
Coupling: DC
Range: 5V
Analog Offset: 0.0V

Error using icdevice/connect (line 112)
An error occurred while executing the driver connect code.
ps4000aSetChannel:- Status code: 343. Please refer to the PicoStatus.m file.
If this error is not an instrument error, use MIDEDIT to inspect the driver.

Error in PS4000A_ID_Block_Example (line 76)
connect(ps4000aDeviceObj);

The red LED on the front panel also turns off, and when I open the Picoscope 6 software I get a message saying that no devices are connected. Unplugging the USB cable and plugging it into a different port doesn't help; the only way I can get the computer to communicate with the scope again is by restarting the computer. Any ideas on what might be causing the problem?

Thanks.

NeilH
PICO STAFF
PICO STAFF
Posts: 145
Joined: Tue Jul 18, 2017 8:28 am

Re: PicoScope 4444 on Matlab 2015b

Post by NeilH » Fri Mar 08, 2019 8:41 am

Hi

Are you able to download the latest versions of the PicoScope Support Toolbox and PicoScope 4000 Series (A API) - MATLAB Generic Instrument Driver from our github page here
https://github.com/picotech/picosdk-ps4 ... ent-driver
https://github.com/picotech/picosdk-mat ... rt-toolbox

Then retry running the example with the 4444 and see if the error persists
Neil
Technical Support Engineer

sejinoh72
Newbie
Posts: 0
Joined: Thu Mar 07, 2019 12:19 am

Re: PicoScope 4444 on Matlab 2015b

Post by sejinoh72 » Tue Mar 12, 2019 11:00 pm

Hello. Thanks for your reply. I downloaded the SDK and the Matlab support tools from your link and I still get the same error. Matlab is able to initiate communications with the picoscope driver but the line "connect(ps4000aDeviceObj)" crashes the scope; the LED on the front panel goes off and neither Matlab nor the Picoscope program can communicate with the scope until the computer is rebooted.

NeilH
PICO STAFF
PICO STAFF
Posts: 145
Joined: Tue Jul 18, 2017 8:28 am

Re: PicoScope 4444 on Matlab 2015b

Post by NeilH » Wed Mar 13, 2019 10:11 am

Hi

what probes are you using with the 4444 when you run the example code?
Also are you able to download the SDK from this link and retry the example?

Neil
Neil
Technical Support Engineer

sejinoh72
Newbie
Posts: 0
Joined: Thu Mar 07, 2019 12:19 am

Re: PicoScope 4444 on Matlab 2015b

Post by sejinoh72 » Wed Mar 13, 2019 5:56 pm

Hello.

I have Picoconnect 422 differential probes on all four channels. I was able to download the SDK and tried running PS4000A_ID_Block_Example and PS4000A_ID_Streaming_Example. Both scripts failed at line 112 in icdevice/connect.

Hitesh
Advanced User
Advanced User
Posts: 2856
Joined: Tue May 31, 2011 3:43 pm
Location: St. Neots, Cambridgeshire

Re: PicoScope 4444 on Matlab 2015b

Post by Hitesh » Thu Mar 14, 2019 6:09 pm

Hi sejinoh72,

There is an updated picotech_ps4000a_generic.mdd file (v1.2.15) available via File Exchange.

Please update to this and let us know if it resolves the issue. It will display a warning if it detects the status code, but all you need to do is invoke the ps4000aSetChannel() function with the correct enum for the PicoConnect 442 range.

Enums are loaded into the workspace when the PS4000aConfig file is run and you can access them via the ps4000aEnuminfo.enPicoConnectProbeRange struct:

Code: Select all

PICO_1KV_2_5V: 6003
PICO_1KV_5V: 6004
PICO_1KV_12_5V: 6005
PICO_1KV_25V: 6006
PICO_1KV_50V: 6007
PICO_1KV_125V: 6008
PICO_1KV_250V: 6009
PICO_1KV_500V: 6010
PICO_1KV_1000V: 6011
If you are still experiencing issues after this, please post back with the output from calling connect() and we will investigate further.

Edit: There is a new version after an issue was fixed as a result of testing. Please note that the getBlockData() and getRapidBlockData() functions will not work with the Current clamps and high voltage probes. This is in the process of being addressed. In the meantime, you can use the ps4000aSetDataBuffer() and ps4000aGetValues() functions from the Instrument Driver. You will need to scale the data manually (the adc2mv() function from the PicoScope Support Toolbox will help with this).

Hope this helps,
Hitesh

Software Dev. Engineer

sejinoh72
Newbie
Posts: 0
Joined: Thu Mar 07, 2019 12:19 am

Re: PicoScope 4444 on Matlab 2015b

Post by sejinoh72 » Wed May 22, 2019 5:33 pm

Hello. I finally got around to using the picoscope again last week and wanted to let you know that the last round of updates to the drivers solved the Matlab issues for me.

Thanks.

Post Reply