Test and Measurement Forum

PicoScope3405D Voltage Measurement

Post your LabVIEW discussions here

PicoScope3405D Voltage Measurement

Postby Biturbo27 » Thu Nov 09, 2017 7:44 am

Hello,

I'm controling my PicoScope 3405D via LabVIEW and I want to measure voltage.
That's why I'm using the 'PicoScopeAdcToVolts.vi'.

I triggered my voltage supply source with 5 Volts, but when I measure the Volts with the PicoScope I get the value of 0,0050769.

Did I Forget something or where can I Change my probe Settings?
Biturbo27
Newbie
 
Posts: 0
Joined: Wed Nov 08, 2017 8:51 am

Re: PicoScope3405D Voltage Measurement

Postby Hitesh » Thu Nov 09, 2017 9:24 am

Hi Biturbo27,

Which voltage range setting and probe setting are you using?

Is the data collection channel the same as the trigger channel?

Regards,
Hitesh

Technical Support Engineer
Hitesh
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2515
Joined: Tue May 31, 2011 3:43 pm
Location: St. Neots, Cambridgeshire

Re: PicoScope3405D Voltage Measurement

Postby Biturbo27 » Thu Nov 09, 2017 9:32 am

Hello Hitesh,

thanks for your answer.

I used the voltage range of 10 V and my probe scale factor is 10.
And yes the data collection channel is the same as the trigger channel.
Biturbo27
Newbie
 
Posts: 0
Joined: Wed Nov 08, 2017 8:51 am

Re: PicoScope3405D Voltage Measurement

Postby Hitesh » Thu Nov 09, 2017 12:34 pm

Hi Biturbo27,

The LabVIEW examples do not take into account the probe scaling factor that is set, returning the ADC counts from the driver (and scaling them using the PicoScopeAdcToVolts.vi if used).

What readings do you get if you switch the probe setting to x1?

Regards,
Hitesh

Technical Support Engineer
Hitesh
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2515
Joined: Tue May 31, 2011 3:43 pm
Location: St. Neots, Cambridgeshire

Re: PicoScope3405D Voltage Measurement

Postby Biturbo27 » Thu Nov 09, 2017 1:03 pm

Sorry I wrote something wrong.

For probe Setting to x1 I get 0,0049 and for probe setting to x10 I get 0,00049.
I think I found the solution. I changed the Range_Index paramtere in the 'PicoScopeAdcVolts.vi'. Is that correct?

And how can I Change the sampling rate?
Biturbo27
Newbie
 
Posts: 0
Joined: Wed Nov 08, 2017 8:51 am

Re: PicoScope3405D Voltage Measurement

Postby Hitesh » Fri Nov 10, 2017 9:55 am

Hi Biturbo27,

If a voltage range of 5 V is set, then the voltage range index should be 8 - if it is not, please let me know.

With regards to changing the sampling interval, if you are using a block or rapid block mode capture, you can change the timebase index - please refer to the Programmer's Guide as this contains information on the formulae that maps the timebase index to a sampling interval. You will need to rearrange the formula to convert the sampling interval to a timebase index.

Hope this helps,
Hitesh

Technical Support Engineer
Hitesh
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2515
Joined: Tue May 31, 2011 3:43 pm
Location: St. Neots, Cambridgeshire


Return to LabVIEW

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests