Test and Measurement Forum

Picoscope not starting with RHEL 7.2

Discussion forum for the new Picoscope Linux software

Picoscope not starting with RHEL 7.2

Postby DeJe » Tue Oct 17, 2017 1:01 pm

We do have an issue with latest Version.
I have install PicoScope on one Workstation in September this year and this install works great.
No I installed it on 2 more workstations and it fails to start. I followed the installation instructions for RHEL (https://www.picotech.com/downloads/linux) and the installation itself went well.
I did also adjusted the user to be in group pico.
All three workstation have same RHEL 7.2 installed (it's an unattended setup routine).

But if I start picoscope (from console) nothing happens on the two newer workstations. Here is the trace.xml:

Code: Select all
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes"?><document>
    <event time="17/10/17 13:24:22.168" level="Info">Trace opened 10/17/2017.</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.238" category="ApplicationInfo" level="Info">Application 'PicoScope 6 Beta' (version 6.12.9.35) starting.</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.245" category="ID" level="Info">9646EFB8CFF12D953BA0B91A35D83FB3</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.245" category="Environment" level="Info">User is not Guest</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.247" category="Environment" level="Info">No Administrator Privileges</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.247" category="Environment" level="Info">Failed to detect access rights</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.247" category="Environment" level="Info">Host Operating System - Linux</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.247" category="Environment" level="Info">OS Version - Unix 3.10.0.327</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.247" category="Environment" level="Info">.net Version - 4.0.30319.42000</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.247" category="Environment" level="Info">Running on Mono - True</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.248" category="Environment" level="Info">Mono Display Name - 4.6.2 (Stable 4.6.2.16/ac9e222 Thu Apr 20 08:23:38 BST 2017)</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.248" category="Environment" level="Info">Current Directory - /opt/picoscope/lib</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.248" level="Info">Processor Count - 8</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.248" category="Environment" level="Info">64Bit Operating System - True</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.248" category="Environment" level="Info">64Bit Process - True</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.248" category="Environment" level="Info">Command Line - /opt/picoscope/lib/PicoScope.GTK.exe</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.248" category="ApplicationInfo" level="Info">Settings file version - 11.3.0</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.248" category="ApplicationInfo" level="Info">Preferences file version - 2.0.0</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.248" category="ApplicationInfo" level="Info">Probes file version - 1.0.0</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.248" category="ApplicationInfo" level="Info">Data file binary header version - 1</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.312" level="Info">Using default culture: English (United States).</event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.508" category="Exception" level="Error">Unhandled Exception:System.TypeInitializationException: The type initializer for 'System.Drawing.GDIPl
us' threw an exception. ---&gt; System.DllNotFoundException: /opt/picomono/lib/libgdiplus.so
  at (wrapper managed-to-native) System.Drawing.GDIPlus:GdiplusStartup (ulong&amp;,System.Drawing.GdiplusStartupInput&amp;,System.Drawing.GdiplusStartupOutput&amp;)
  at System.Drawing.GDIPlus..cctor () [0x000cc] in &lt;1917aa1c39d94b1a91807b8cd9f03350&gt;:0
   --- End of inner exception stack trace ---
  at System.Drawing.Icon.GetInternalBitmap () [0x0000b] in &lt;1917aa1c39d94b1a91807b8cd9f03350&gt;:0
  at System.Drawing.Icon.ToBitmap () [0x0001b] in &lt;1917aa1c39d94b1a91807b8cd9f03350&gt;:0
  at (wrapper remoting-invoke-with-check) System.Drawing.Icon:ToBitmap ()
  at Pico.î¬..ctor () [0x00094] in &lt;89dac5b0980f4cf6907dd70dd80d8a00&gt;:0
  at Pico.î.î () [0x00044] in &lt;89dac5b0980f4cf6907dd70dd80d8a00&gt;:0
  at Pico.î.Run (System.Collections.Generic.List`1[T] startupErrors) [0x0001b] in &lt;f9a259240edc4ed1b8e1e76ae16f68ce&gt;:0
  at Pico.î.Main () [0x00161] in &lt;89dac5b0980f4cf6907dd70dd80d8a00&gt;:0 </event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.509" category="Exception" level="Error">Inner Exception:System.DllNotFoundException: /opt/picomono/lib/libgdiplus.so
  at (wrapper managed-to-native) System.Drawing.GDIPlus:GdiplusStartup (ulong&amp;,System.Drawing.GdiplusStartupInput&amp;,System.Drawing.GdiplusStartupOutput&amp;)
  at System.Drawing.GDIPlus..cctor () [0x000cc] in &lt;1917aa1c39d94b1a91807b8cd9f03350&gt;:0 </event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.510" category="Exception" level="Error">Unhandled Exception:System.TypeInitializationException: The type initializer for 'System.Drawing.GDIPl
us' threw an exception. ---&gt; System.DllNotFoundException: /opt/picomono/lib/libgdiplus.so
  at (wrapper managed-to-native) System.Drawing.GDIPlus:GdiplusStartup (ulong&amp;,System.Drawing.GdiplusStartupInput&amp;,System.Drawing.GdiplusStartupOutput&amp;)
  at System.Drawing.GDIPlus..cctor () [0x000cc] in &lt;1917aa1c39d94b1a91807b8cd9f03350&gt;:0
   --- End of inner exception stack trace ---
  at System.Drawing.Icon.Dispose () [0x00017] in &lt;1917aa1c39d94b1a91807b8cd9f03350&gt;:0
  at Pico.î¬..ctor () [0x000b2] in &lt;89dac5b0980f4cf6907dd70dd80d8a00&gt;:0
  at Pico.î.î () [0x00044] in &lt;89dac5b0980f4cf6907dd70dd80d8a00&gt;:0
  at Pico.î.Run (System.Collections.Generic.List`1[T] startupErrors) [0x0001b] in &lt;f9a259240edc4ed1b8e1e76ae16f68ce&gt;:0
  at Pico.î.Main () [0x00161] in &lt;89dac5b0980f4cf6907dd70dd80d8a00&gt;:0 </event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.510" category="Exception" level="Error">Inner Exception:System.DllNotFoundException: /opt/picomono/lib/libgdiplus.so
  at (wrapper managed-to-native) System.Drawing.GDIPlus:GdiplusStartup (ulong&amp;,System.Drawing.GdiplusStartupInput&amp;,System.Drawing.GdiplusStartupOutput&amp;)
  at System.Drawing.GDIPlus..cctor () [0x000cc] in &lt;1917aa1c39d94b1a91807b8cd9f03350&gt;:0 </event>
    <event time="17/10/17 13:24:22.519">Trace Closing</event>
</document>


I double checked that both picoscope and picomono is there and also "/opt/picomono/lib/libgdiplus.so" definitely exists with all required links.

Any idea what could be wrong?

regards,
DeJe
DeJe
Newbie
 
Posts: 0
Joined: Thu Oct 12, 2017 11:49 am

Re: Picoscope not starting with RHEL 7.2

Postby Hitesh » Thu Oct 19, 2017 12:28 pm

Hi Deje,

Have you tried running the software as a standard and super user?

I will submit the trace file to the Development Team and hope to provide an update once I have further information.

Regards,
Hitesh

Technical Support Engineer
Hitesh
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2498
Joined: Tue May 31, 2011 3:43 pm
Location: St. Neots, Cambridgeshire

Re: Picoscope not starting with RHEL 7.2

Postby DeJe » Fri Oct 27, 2017 12:04 pm

Sorry for delay.
Yes I tried both su and standard user. Same thing happen for both.

regards,
DeJe
DeJe
Newbie
 
Posts: 0
Joined: Thu Oct 12, 2017 11:49 am

Re: Picoscope not starting with RHEL 7.2

Postby Hitesh » Fri Nov 24, 2017 9:31 am

Hi Deje,

Apologies for the late response too :oops:

I have had some discussions with colleagues in our Development Team who will investigate. Have you upgraded to the latest version of RHEL?

Regards,

Hitesh
Hitesh

Technical Support Engineer
Hitesh
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2498
Joined: Tue May 31, 2011 3:43 pm
Location: St. Neots, Cambridgeshire


Return to PicoScope for Linux

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests