Test and Measurement Forum

SPI/UART decoding is great, but ...

Forum for discussing PicoScope version 6 (non-automotive version)

SPI/UART decoding is great, but ...

Postby Gustav » Thu Oct 20, 2011 8:18 am

Hi

The serial decoding is great. It was first introduced in a beta release over a year ago, and has improved in many steps since then.

The decoding (both UART and SPI) is now fast and reliable, except for the last char in each sweep. For SPI, the last char is often decoded to 'unknown'. I first got a shock, because I thought, there was somthing wrong with my hardware, but then I noticed, that it was always the last char of the sweep, and therefore, I could concluded that it was not my hardware, that had a problem.

A part from the bug above, there are a two things that could be improved:

(1) The 'signal idle state' setting on UART decoding is default set to low. This should be changed to high, this is much more common.

(2) The 'bit order' setting on SPI decoding is default set to LSB first. This should be MSB first, this is much more common.

Alternatively, save the decoding settings with the startup settings.


Having the SPI/UART settings in a extra window behind, helps to keep the interface clean looking, but these settings are very important and when they are out of sight, they are out of mind.
Gustav
Guru
Guru
 
Posts: 63
Joined: Sat Jan 23, 2010 1:33 pm

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby Martyn » Thu Oct 27, 2011 7:48 am

I will check this out for you but need to know which version of of PicoScope beta you are using.
Martyn
Technical Specialist
Martyn
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2287
Joined: Fri Jun 10, 2011 8:15 am
Location: St. Neots

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby Gustav » Thu Oct 27, 2011 8:18 am

It is the latest version, 6.5.80.5.

The fustration that made me write the first post, is that I work on one project for 3-4 months. And therefore, it is irritating to have to go into *hidden-menus* to re-change settings every time PS is starting.
Gustav
Guru
Guru
 
Posts: 63
Joined: Sat Jan 23, 2010 1:33 pm

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby Martyn » Thu Oct 27, 2011 9:07 am

Please can you try the beta version from http://labs.picotech.com/ which can be installed alongside a release version without interaction.

The startup settings are stored correctly although I haven't been able to verify the decoding issue.
Martyn
Technical Specialist
Martyn
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2287
Joined: Fri Jun 10, 2011 8:15 am
Location: St. Neots

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby Gustav » Thu Oct 27, 2011 4:33 pm

I have testet with beta 6.6.10.1.

The SPI/UART settings are saved correctly with the startup settings.

But the default settings for SPI and UART are still reset to
(1) LSB first (SPI)
and
(2) idle low (UART)

and 99% of users will need
(1) MSB first (SPI)
(2) idle high (UART)

This is easy to verify that PS has these "unusual" default settings, just open the decoding, you don't need to have hardware that produces the actual signals.
It is a very quick fix to solve in programming pico scope.


by the way, now that I was testing the new beta version... why is the ruler not fixed 100% it is improved but not fixed: When you zoom using the mouse, the scale is not rounded to nice values. Please see the attachment, the scale should have been 20, 21,...,30 this is easier to read and can be used in documentation.

Look at Matlab to see an example of how to make the scale zoom.
Attachments
odd scale.png
Gustav
Guru
Guru
 
Posts: 63
Joined: Sat Jan 23, 2010 1:33 pm

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby Martyn » Fri Oct 28, 2011 9:14 am

I will pass your comments to the development team.

Thanks
Martyn
Technical Specialist
Martyn
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2287
Joined: Fri Jun 10, 2011 8:15 am
Location: St. Neots

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby Gustav » Thu Nov 03, 2011 5:48 pm

At the moment I work alot with both UART and SPI signals.

Using the current BETA version.

There are two more things that should be corrected:

1) When there is a lot of data, then it is impossible to stop PS6. I have to take the probe off the test circuit. Otherwise PS6 is too buzy to check that the STOP button has been pressed. (FIX THIS SIMPLE BUG!! :oops: )

2) Sometimes (sorrry I don't know how to reproduce this), the decoded serial SPI data is only shown partially on the screen with the waveform. The window shows the decoded data correctly. though..
Gustav
Guru
Guru
 
Posts: 63
Joined: Sat Jan 23, 2010 1:33 pm

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby Martyn » Mon Nov 07, 2011 4:13 pm

Can you confirm the exact beta version you are using and I can test the issue here and pass the information on to the development team.

Help->About and cut and paste all the info from the bottom box will all the information we need. Additionally selecting File->SaveCurrentWaveform and selecting pssettings file type will enable us to run Picoscope with your specific setup
Martyn
Technical Specialist
Martyn
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2287
Joined: Fri Jun 10, 2011 8:15 am
Location: St. Neots

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby Gustav » Tue Nov 08, 2011 9:37 pm

Hi,

It is so long time since I reported the errors, that I have updated SP6 since... and to my delight seen that these errors have been corrected in

PicoScope® 6 - PC Oscilloscope software version: 6.6.12.4
Copyright © 1995-2011, Pico Technology Ltd

Model: PicoScope 5203
Serial Number: VJY86/42
USB Version: 2,0
Calibration Date: 27. marts 2009
Hardware Version: 1
Driver Version: 1.4.2.147


... but PS6 still has odd default settings for UART and SPI.... :cry:
Gustav
Guru
Guru
 
Posts: 63
Joined: Sat Jan 23, 2010 1:33 pm

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby Martyn » Wed Nov 09, 2011 8:46 am

:)

I have reported your final point to the development team
Martyn
Technical Specialist
Martyn
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2287
Joined: Fri Jun 10, 2011 8:15 am
Location: St. Neots

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby prwatPico » Sun Jan 29, 2012 12:49 am

OK - so I failed to read the fine print!

I purchased the 3206B specifically to use the serial decode function.

My serial data rate is 250kB - this is shown under autobaud when I sample data, but is not available in the pull down list, and I cannot see sensible decode data.

250kB is extremely common in the Entertainment industry as the DMX512 protocol used for theatrical lighting runs at that rate.

Please consider adding decode at this baud rate
Peter Willis
Development Director
Howard Eaton Lighting Ltd
prwatPico
Newbie
 
Posts: 1
Joined: Sun Oct 21, 2007 5:18 pm
Location: East Sussex

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby prwatPico » Sun Jan 29, 2012 12:54 am

It would also help to be able to set when (after the trigger condition has been satisifed), when the serial data analyser is activated.
Peter Willis
Development Director
Howard Eaton Lighting Ltd
prwatPico
Newbie
 
Posts: 1
Joined: Sun Oct 21, 2007 5:18 pm
Location: East Sussex

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby Martyn » Mon Jan 30, 2012 9:30 am

Can you submit a psdata file to support@picotech.com showing a sample data trace and we can take a look at this for you.
Martyn
Technical Specialist
Martyn
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2287
Joined: Fri Jun 10, 2011 8:15 am
Location: St. Neots

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby prwatPico » Tue Jan 31, 2012 9:29 pm

Martyn

I have sent you some files - but they may be too big for your email system. Let me know how you get on. I am flying back to the UK today, so will be in the office Thursday.
Peter Willis
Development Director
Howard Eaton Lighting Ltd
prwatPico
Newbie
 
Posts: 1
Joined: Sun Oct 21, 2007 5:18 pm
Location: East Sussex

Re: SPI/UART decoding is great, but ...

Postby Martyn » Thu Feb 02, 2012 1:07 pm

Thanks for those. I will follow up through our helpdesk system and update here at a later date.
Martyn
Technical Specialist
Martyn
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2287
Joined: Fri Jun 10, 2011 8:15 am
Location: St. Neots

Next

Return to PicoScope 6 for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests